SLA alapú szolgáltatás management... hogy mindig megkapja az elvárt szolgáltatás minőséget!
MSZ EN 15221, szabvány, létesítménygazdálkodás, SLA alapú szerződés, közbeszerzés, nemzetközi szabvány

V. Az SLA alapú szerződésekre vonatkozó szabványok

Létezik egy EU-s szabványsorozat, ami 2007 óta itthon is hatályos MSZ EN 15221 néven. Ennek hivatalos változata egyelőre csak angolul érhető el, de nyers fordításban a fontosabb fejezeteiről létezik magyar fordítás.

Ez a szabványsorozat hét részből áll, pontos címeik a fenti linken elérhetőek. Itt most különösen a sorozat 2. részére hívjuk fel a figyelmet. Ennek címe: „Létesítménygazdálkodás. 2. rész: Útmutató a létesítménygazdálkodási szerződések kidolgozásához”.

Ahogyan az a címben is szerepel ez a szabvány arra ad útmutatót, melyek azok az alapelvek és tartalmi elemek, amelyeknek egy SLA alapú létesítménygazdálkodási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell. Első olvasatra valószínűleg értelmetlennek és érthetetlennek tűnik az egész, de az elmúlt években bebizonyosodott: megfelelően értelmezve és kellő kritikával olvasva hasznos ötletek találhatók benne.

Ez a szabvány csak iránymutató ajánlás. Ráadásul nemzetközi szabvány lévén nem minden pont értelmezhető belőle az itthoni viszonyok között, de mindenképpen megfelel az elvárható gondosságnak, ha az irányelvekről és tartalmi elemekről elgondolkozunk egy szolgáltatási szerződés készítésekor. Meggyőződésünk szerint ez nem lehet a jogi osztály feladata – ne tőlük várjuk -, hiszen ők a szerződéses akaratot és a műszaki tartalmat nem láthatják át helyettünk.

Fontos információ továbbá, hogy a törvényi kötöttségek ellenére lehet jól megírt SLA alapú szerződést kötni még közbeszerzés keretében is, amire több jó példa is van.

A következő részben a 2005 óta összegyűlt tapasztalatainkat szeretnénk megosztani az SLA alapú szerződésekkel kapcsolatban a megtakarításokról, illetve arról, hogy mekkora és milyen jellegű munkát kell befektetni egy ilyen szerződés kialakításához és fenntartásához, s végül melyek a leggyakrabban előforduló hibák.