SLA alapú szolgáltatás management... hogy mindig megkapja az elvárt szolgáltatás minőséget!
SLA, Esettanulmány, Budapesti Corvinus Egyetem, létesítményüzemeltetés, SLA mérésre használt informatikai rendszer, megtakarítás, létesítményüzemeltetési költségek, PPP

Budapesti Corvinus Egyetem

Ügyfél: Budapesti Corvinus Egyetem
Referencia kontakt: Czinderi Gábor műszaki főigazgató-helyettes
Feladat: SLA mérésre használt informatikai rendszer bevezetése
Eredmény: kiegyenlített és folyamatosan magas szinten tartott üzemeltetési színvonal, 16 % megtakarítás a létesítményüzemeltetési költségekből

A Corvinus Egyetemen a Czuczor utcai PPP konstrukcióban épülő új központi épületének építésekor merült fel először az SLA alapú megközelítés igénye.
A PPP (Public–private partnership) konstrukció lényege, hogy ott ahol az államnak nincsen elegendő tőkéje, ott a magán szektor bevonásával létesít beruházásokat amit aztán az állam tartósan - jellemzően 20-30 évre – bérleménybe vesz.
Ilyenkor a bérleti konstrukcióba szinte kötelező elemként bele kerül a bérbeadó által nyújtott üzemeltetés is, ami 20-30 évre előre fixen rögzíti a szolgáltató személyét. Így nincs valós érdekeltsége a szolgáltatónak folyamatosan magas színvonalon teljesíteni, hiszen a fenti időszakra fix határozott idejű szerződése lesz rögzített árakkal. Mivel ösztönözzük akkor megfelelő teljesítésre?
A megoldást a Corvinus Egyetem létesítménygazdálkodással foglalkozó vezetői Czinderi Gábor és Bálint György, valamint Mezei Ferenc találták meg az SLA módszertanban. Munkájuk eredményeként került kialakításra egy módszertani alap, majd ezt követően cégünkkel, az SLAmetrix Kft-vel közösen kidolgozva jött létre az ehhez szükséges informatikai támogatás.

Projekt leírása

A projekt során először egy viszonylag egyszerű modell került kialakításra, melynek alapja a szolgáltatások tipizálása, szabványosítása, és a szolgáltatásokhoz rendelt minőségi kritériumok konkrét meghatározása volt. Ezt követte egy specifikáció, amely nagy vonalakban már tartalmazta mindazon elemeket, amelyeket a későbbiekben cégünk alakított kész rendszerré.

A lefedett legfontosabb szolgáltatási területek:

  • takarítás
  • őrzés-védelem
  • eszközvédelmi rendszer

Eredmények

A módszertant először 2006-ban vezették be kísérlet jelleggel a szolgáltatás management területén. Akkor az új modellel történő tendereztetés eredményeként a korábbi 2003-as árakhoz képest 16% költségmegtakarítást értek el az infláción felül. Ez olyan kiemelkedően nagy megtakarítást jelentett az egyetem életében, hogy ennek hatására gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlenné vált az elkötelezettség az új módszertan felé, így mind a PPP konstrukcióban épülő létesítményeknél, mind a korábban már meglévő épületeknél ez a megoldás került bevezetésre.

Ezen túlmenően az egyetem azonban nemcsak jelentős költséget tudott megtakarítani, hanem egy önszabályzó pénzügyi modellnek köszönhetően lényegesen magasabb szolgáltatási szinthez is jutott minden területen.

2008-ban és 2009-ben a szolgáltatási szint stabilan beállt:

  • A takarítás területen 97%-ra 2% ingadozás mellett
  • Az incidens alapú tevékenységeknél 95%-ra 5%-os ingadozás mellett

Ez egy igen magas üzemeltetési színvonalat jelent, ami azonban nemcsak számszakilag mutatható ki, hanem az ott dolgozók (tanárok és diákok) is így élik meg, ami például. a kari lapban megjelent, a dolgozók által írt írásokban köszön vissza.

Nagyon fontos kiemelni továbbá, hogy az így kialakított rendszer segítségével a felelősség és az elszámolás egyértelműsége végett minimálisra csökkentek azok a konfliktusok, melyek korábban az üzemeltetést megrendelői és szolgáltatói oldalról is egyformán jellemezték.

A rendszer oly mértékig bevált, hogy az éves felülvizsgálatok alkalmával azon se a megrendelő, se a szolgáltató nem kért semmilyen módosítást az elmúlt években. A szolgáltató is elégedett és sikerült megtalálnia benne az anyagi érdekeltségét.


Amennyiben az SLA módszertan alapjairól többet szeretne megtudni, olvassa el az erről szóló ismertetőnket.

Szolgáltatásaink között részletes leírást talál arról, mely területeken támogatjuk ügyfeleinket.


Ha érdeklődik a szolgáltatásunk iránt, kérjük küldjön egy emailt az info@sla.hu címre, vagy hívjon minket telefonon a +36 20 955-45-00 telefonszámon.